Weten wat je niet moet zeggen kan net zo belangrijk zijn als het vinden van de juiste woorden om een geliefde te troosten als hij of zij rouwt. Veel van de volgende uitspraken lijken misschien aan de oppervlakte het “juiste” te zijn om te zeggen, want je hebt ze waarschijnlijk al gehoord op een begrafenis. Echter, voor een persoon die rouwt deze gemeenschappelijke “woorden van steun” aan te moedigen hen om hun ware emoties te ontkennen en kan kwetsend zijn.

Hier zijn een paar uitspraken die je moet proberen te vermijden:

Ik ben er echt voor je, pas hier mee op

Bel me als je wilt praten! (maar de persoon heeft het altijd te druk om met je te praten).

Als je je extreem kwetsbaar voelt, wil je erop kunnen rekenen dat vrienden en familie er voor je zijn. Een van de meest voorkomende verhalen die ik heb gehoord van degenen die rouwend zijn, is dat vrienden en zelfs familie ze vaak mijden wanneer ze ze het meest nodig hebben. Probeer je best te doen om terug te bellen en langs te komen en te luisteren. Het kan soms moeilijk lijken, maar het kan echt helend zijn voor een vriend in nood.

Probeer niet over positief te zijn

Uw verlies is niets vergeleken met wat ik laatst in het nieuws hoorde, u zou dankbaar moeten zijn. Je bent jong, je kunt altijd nog een kind krijgen. Maak je geen zorgen, je kunt altijd hertrouwen. Wees niet bedroefd, ze zijn nu op een betere plek. Je moeder heeft een lang leven gehad; je moet niet van streek zijn dat ze is overleden

Verdriet is uniek voor elk individu. Het is niet omdat het leven van iemand anders dramatischer kan zijn, dat maakt de pijn van je vriendin niet minder belangrijk voor hem of haar. Laat je geliefde vrijelijk zijn of haar persoonlijke verhaal vertellen.

Ben ook weer niet te negatief over het verlies

Je moet je zo verloren voelen. Het zal echt een tijdje vreselijk voor je zijn. Arm ding, het leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Je moet een donkere wolk over je heen hebben. Hoe denk je dat je geliefde zich zou voelen als ze je zo zagen? Als je geloviger was geweest, zouden deze dingen je niet overkomen.

Iemand die rouwt, voelt zich al overweldigd en verdrietig. Deze negatieve opmerkingen hebben een manier om iemand zich nog erger te laten voelen. Als je echt probeert om met hun gevoelens te meevoelen, probeer hen dan te vragen hoe ze zich voelen en laat hen uiten wat ze doormaken.

Ach het komt wel goed over een tijdje

Ben je nu beter? Je geliefde is zo lang geleden overleden, waarom ben je nog steeds van streek? Huilen en depressief zijn zal je geliefde niet terugbrengen. Oh, het is gewoon een dier, je kunt er nog een krijgen.

Verdriet is geen ziekte of psychische aandoening waarvoor je een pil kunt nemen en genezen. Je komt er niet “zomaar overheen”. Als je een verlies hebt ervaren, leer je van dag tot dag om je leven te leiden zonder je geliefde, maar het verlies wordt niet uit je geheugen gewist. Laat je vriend in zijn eigen tempo genezen.

Maar kun je dan wel iets zeggen tegen iemand die aan het rouwen is?

De meeste mensen zeggen niet bewust dingen te kwetsen. Ze hebben ze ofwel gehoord dat ze honderd keer gezegd, zodat ze niet begrijpen hoe ze iemand kunnen be├»nvloeden of ze worden zo nerveus over het zeggen van de “juiste” ding dat de woorden komen uit ongemakkelijk.

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden als je een rouwende vriend probeert te troosten is om zijn gevoelens niet te verminderen. Verdriet is normaal. Je kunt je ongemakkelijk voelen als je iemand door de diepe emotionele pijn ziet gaan die kan optreden als iemand rouwt, dat is ook normaal. Als u een ondersteunende vriend te zijn, laat de persoon om het volledige scala van emoties die ze voelen – zowel de viering van het leven van de persoon en de diepe gevoelens van verlies en eenzaamheid te voelen. Door verdriet toe te staan om zijn natuurlijke progressie te nemen, helpt u uw vriend een gevoel van evenwicht in zijn leven te bereiken.