Ik heb onlangs mijn oma van mijn moeders kant van de familie verloren. Ze stierf vredig in haar slaap. Ik hield heel veel van haar, maar zag haar zelden. Ik voelde me verdrietig toen ik van haar dood hoorde, maar ik moet nog steeds huilen, het stoort me een beetje. Ik heb het gevoel dat ik een zeer emotioneel, zorgzaam en liefdevol persoon ben, die heel diep van mijn familie houdt en voor haar zorgt. De uitvaart was ook erg mooi.

Toen ik mijn oma van mijn vaders kant van de familie verloor, was ik er kapot van, ik was niet in staat om meer dan een week of langer uit te gaan. Ik heb dagenlang gehuild en dat doe ik tot op de dag van vandaag nog steeds. Ja, zij en ik waren heel close toen ik opgroeide en ik heb een leven lang herinneringen aan haar en slechts een heel klein handvol van mijn andere oma. Maar ik heb het gevoel dat ik van ze allebei hetzelfde hield.

Met huisdieren hetzelfde geval

Hetzelfde geldt voor mijn huisdieren. Ik ben een fervent dierenliefhebber, noem het dier maar op en ik hou waarschijnlijk van ze. Ik heb zowel honden als katten. Daarna realiseerde ik me dat ik anders rouwde om het overlijden van mijn laatste oma dan mijn eerste oma’s overlijden en dat ik merkte dat het evenzeer waar was bij mijn huisdieren. Ik heb een paar tranen vergoten toen ik een van onze katten Edwina verloor, maar toen we een van onze honden Wally verloren, was ik net als bij mijn eerste oma kapot. Tot op de dag van vandaag huil ik af en toe over het overlijden van Wally.

Heeft niks te maken met meer houden van

Ik kan gewoon niet geloven dat het is omdat ik minder van ze hield. Ik heb dit rouwproces meegemaakt met vrienden die ook zijn overleden. Ik denk niet dat het niets te maken heeft met meer of minder van iemand houden dan van een ander, ik geloof dat het komt omdat er een nauwere band of verbinding van een of andere aard is. Ik heb dit onderwerp besproken met een paar van mijn vrienden en familieleden en heb ontdekt dat het hetzelfde is met hen.

Rouwen is voor ieder persoon net weer wat anders

Ik weet niet zeker waarom ik anders rouw om verschillende mensen en huisdieren, maar ik ben er zeker van dat het noodzakelijk is dat ik om elk van hen treur. Het geeft me de tijd om na te denken over ze te herinneren, te lachen om sommige herinneringen en te huilen met andere herinneringen. Iemand verliezen is nooit gemakkelijk, maar rouwen om hem of haar is een zeer noodzakelijk, gezond en belangrijk onderdeel van het omgaan met het verlies van een vriend of geliefde.